наша мова

Ответить
ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Re: наша мова

Сообщение ЛюдмилаНиколаевна »

Монекинеко писал(а):$:021 Пацан сказав, пацан зробив! $:008
І призначив, відповідно сказаному, міністра освіти. $:021

Монекинеко
ГУРУ
Контактная информация:

Сообщение Монекинеко »

Це він навмисно, щоб нам було про що посперичатися $:021
Нестор Шуфрич не может ликвидировать чрезвычайную ситуацию - Табачник все еще министр.

Текила
Местный
Местный
Мобильный: 0973493208
Контактная информация:

Сообщение Текила »

Ну да, если по - русски говорят, да не прославляют "ридну мову", так и работники плохие. До чего же все это надоело. Работать-то когда начнем? Небось, тогда и некогда будет обращать внимание, на каком языке к тебе обращаются, поскольку надо включить интеллект и решать проблему. Любой язык насильно никогда не привьется. Все языки развиваются естественным путем и создает и совершенствует его народ, поколениями, а тут , получается, и проблем никаких - ни нищеты, ни отсталости, ни разрушенной промышленности - ничего не видят, главное - мова. Да еще из прочитанных постов в общем вырисовывается картинка, что русские и Россия - это агрессия и лажа, а вот "українська - то певуча та щира мова, как и вся ця нація".
Да создайте на "цієй мові" литературу мирового класса, изобретения, не завидуте никому, не кичитесь тем, что естественным путем получили с детства - мову, да про русских забудьте, какое вам до них дело, живут себе в своей варварской России и говорят на "собачьей мове" (конечно, Вакарчук интеллигент - не чета Табачнику), да и будет вам счастье.

Giorgio
Корифей
Контактная информация:

Сообщение Giorgio »

Текила - немає державної підтримки. Я знаю, як можна тут посперечатися, але якби там не було, відміна українського перекладу кіно і передач, занадто ліберальні норми на самому телебаченні. Був проведений експеримент, в ході якого з"ясувалося, що найбільша частка української мови на ТБ взагалі на самому українськомовному каналі - 46%, на інших каналах і того гірше - 22, 16.... Не говорячи уже про паритетні 50%. І це тому, що немає державної підтримки, при владі переважно російськомовні (тепер - тим більше), яким влом переходити на іншу мову. Я ще й тому проти домінування російської, через те, що ми перебуваємо в одному мовному просторі з Росією, в результаті це сприяє і культурному, і сторичному впливу.
Я вже Федору колись казав - я не маю змоги купити необхідної літератури українською мовою. ЇЇ видають не українські видавництва- а ті ж російські, німецькі, а наші видавництва тупо рублять бабки. Я би переклав уже нарешті той триклятий самовчитель з італійської мови, але я ще не не знаю так добре італійської, бо там потрібно адаптувати тексти під сучасні реалії (а не про розвиток СССР в пятирічках). Проблема не в тому, що література - російськомовна - проблема в тому, що це сповільнює і утруднює моє розуміння італійської граматики. Я в змозі вчитися й з таким, але на ідній мові все засвоюється набагато краще.
На рахунок Росії - в мене до цієї держави симпатій немає.

Надія
Местный
Местный
Контактная информация:

Сообщение Надія »

Давно не заходила на форум $:023
ЛюдмилаНиколаевна писал(а): Надія, невже Закарпаття надає перевагу російській???? Я думала, що Ви писатимете українською ;-)
Закарпаття надає перевагу своєму своєрідному діалекту ;-) Для більшості закарпатців (за винятком хіба що рахівського р-на) як українська, так і російська мови - однаково чужі. У нас багато угорських, румунських шкіл. Там українська чи російська мови - майже як іноземні. Діти закінчують школу і практично не знають ні російської ні української мови. Але (з практики) за рік навчання у вищому навчальному закладі починають досить вільно володіти однією з них.
У нас є поселення, в яких навіть доросле населення не розуміє ні російської, ні української. І всі якось спілкуються - ніхто нікого за чуба не бере ;-)

Ксения
Местный
Местный
Мобильный: 0505692501
Контактная информация:

Сообщение Ксения »

На рахунок літератури. "На цій мові" вона уже давно створена і відома у світі. Якщо Ви її не знаєте, то це не означає , що її немає.
Мої родичі живуть у Росії. Повірте, та інформаця, яку вони чують по телевізору на рахунок України, її мови і культури( я не про владу), народу далеко не позитивна. Я можу любити народ Росії, але не можу позитивно відноситись до російської влади.Негатив іде до влади цієї держави, а не до людей. Це потрібно розрізняти.

Ксения
Местный
Местный
Контактная информация:

Сообщение Ксения »

Досить часто буваю у Чернівцях. Там половина населення, що живе біля кордону дійсно не розуміє ні української, ні російської. Це корінне населення тієї території, для яких українська мова не є рідна. Саме корінне, а не те, що свого часу було заселене на певну територію. Я їх не виправдовую, державну мову вони повинні знати, але ці люди не вимагають свою мову зробити другою державною. Можете розмовляти, думати своєю рідною мовою, але мову тієї країни де живети знати треба обов"язково, бо держава без власної мови- порожнє місце.

Валентина_Р
Ветеран
Ветеран
Контактная информация:

Сообщение Валентина_Р »

Вспомнила друзей моей дочери, сейчас семейную пару.
Он - родом из Закарпатской области, она - из центральной Украины, и ее родной язык - русский.
И вот однажды слышу, как девушка говорит со своим парнем на каком-то птичьем языке и я ни слова не могу понять $:010 .
Наверное, вид у меня был очень странный, и дочка посмешила успокоить, что девушка говорит на родном диалекте парня.
И вся проблема. Вернее, проблемы-то и нету :) .

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Надія, Ви так гарно пишете українською мовою $:008 Мені сподобалось $:032
Ксения писал(а):На рахунок літератури. "На цій мові" вона уже давно створена і відома у світі. Якщо Ви її не знаєте, то це не означає , що її немає.
Мої родичі живуть у Росії. Повірте, та інформаця, яку вони чують по телевізору на рахунок України, її мови і культури( я не про владу), народу далеко не позитивна. Я можу любити народ Росії, але не можу позитивно відноситись до російської влади.Негатив іде до влади цієї держави, а не до людей. Це потрібно розрізняти.
Ксенія - $:032 $:032 $:032
Завдяки тому бруду, який ллється з масмедіа Росії, для величезного відсотка росіян тепер українці - ворог №1. І Росіяни тут не винні. Ведеться така політика, що Україна - не держава, а мова наша різновид російського діалекту.
А література була, є, і, сподіваюсь, ще буде. Просто багато людей не знає, скільки було репресовано, знищено письменників, поетів, що писали саме українською мовою.
До речі, я закінчувала інститут ім. П.Г. Тичини. Багато хто з старшого покоління пам'ятає що ми вчили з його творів в школі ("Партія веде" і т.д.) Навіть жарт такий ходив в радянські часи - "наш Тичина пише вірші, та все гірші, та все гірші..."
А мої інститутські роки припали саме на 90 -ті. Коли про радянський період вже не хотілось і згадувати.
Так уявіть собі, що ми на літературних вечорах, присвячених П.Г. Тичині, завдяки нашим викладачам змогли познайомитись з такою частиною його творчості, про яку навіть згадувати було крамольно при союзі.
Це були твори, які зберігались в надійних місцях. Там є що почитати. І про кохання, і про Україну, і про голодомор.
Ми очам своїм не вірили, що це ТОЙ САМИЙ ТИЧИНА. Якби ці твори знайшли при СРСР - його б щонайменше посадили.

Надія
Местный
Местный
Контактная информация:

Сообщение Надія »

ЛюдмилаНиколаевна писал(а):Надія, Ви так гарно пишете українською мовою $:008 Мені сподобалось $:032
На жаль я сама не дуже вдоволена своєю українською. У мене виходить просто механічний переклад - в зв'язку з нерідністью мови плюс не часте її застосування. Мені щастило чути людей, які досконально нею володіють, читати книжки написані так, що не можна відірватись. У мене так не виходить. Українська мова повинна литися як струмок, вигравати барвами. А я занадто замислююсь над словами і побудовою речення. І, крім того, мій акцент. Приїжджаю на Україну (як у нас тут кажуть) і мене запитують - мовляв, пані іноземка? :cry:

Хоча намагаюсь працювати над собою.

Ксения
Местный
Местный
Контактная информация:

Сообщение Ксения »

Ранній Тичина - мій улюблений поет. Його рання творчість відома не тільки в Україні, але й у цілому світі і перекладена багатьма мовами світу. " Сонячні кларнети" вважаються шедевром світової поезії. Ліна Костенко була однїєю з претенденток на Нобеліївську премію, але відмовилась , як тоді говорила з " політичних переконань", Василь Стус був теж висунутий на Нобеліївську премію, перебував у той час у тюрмі. Відомий Солженіцин здер "Сад Гетсиманський" Івана Багряного у свому" Архіпелазі...". Якщо українська література така бідна , навіщо займатись плагіатом і красти твори її письменників. Це не тільки мої висновки, а висновки закордонних і наших літературних критиків.
Можу продовжити список, але не думаю, що є потреба. Не можна не любити те, чого не розумієш, або не знаєш. У цьому головна проблема багатьох українців.

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Надія писал(а): Приїжджаю на Україну (як у нас тут кажуть) і мене запитують - мовляв, пані іноземка? :cry:
Діалекти - річ цілком зрозуміла.Це явище є в кожній мові. $:008
А коли я була на перевалі в Яблуниці, мене запитали: "Пані зі сходу?" $:021 Розмовляла українською, але без західного діалекту. :)
Ксенія - $:008 $:008 $:008
Я на 100% переконана, що ті, хто з такою аргесією висловлюються щодо української мови та літератури не читали і не знають українських письменників. На превеликий жаль! $:025

lapa123
Местный
Местный
Мобильный: 80971970268
Контактная информация:

Сообщение lapa123 »

Ксения писал(а):Ранній Тичина - мій улюблений поет. Його рання творчість відома не тільки в Україні, але й у цілому світі і перекладена багатьма мовами світу. " Сонячні кларнети" вважаються шедевром світової поезії. Ліна Костенко була однїєю з претенденток на Нобеліївську премію, але відмовилась , як тоді говорила з " політичних переконань", Василь Стус був теж висунутий на Нобеліївську премію, перебував у той час у тюрмі. Відомий Солженіцин здер "Сад Гетсиманський" Івана Багряного у свому" Архіпелазі...". Якщо українська література така бідна , навіщо займатись плагіатом і красти твори її письменників. Це не тільки мої висновки, а висновки закордонних і наших літературних критиків.
Можу продовжити список, але не думаю, що є потреба. Не можна не любити те, чого не розумієш, або не знаєш. У цьому головна проблема багатьох українців.
Согласна по поводу Солженицина на все 100, мне кажется, все кто сидел там за убеждения ,такие как Стус и многие другие, уже были обречены,и они остались там навсегда. Не секрет , что в лагерях была своя система информаторов, может быть Солженицин был одним из них, поэтому и выжил. Но еще раз повторюсь, что это только моя точка зрения

Аняня
Новичок
Мобильный: 80968248964
Контактная информация:

Сообщение Аняня »

ЛюдмилаНиколаевна писал(а): Завдяки тому бруду, який ллється з масмедіа Росії, для величезного відсотка росіян тепер українці - ворог №1. І Росіяни тут не винні..
На мой личный взгляд вы очень преувеличиваете... Я в России практически не слышала от людей о вражде с украинцами. Ну разве что о личных отношениях с родственниками своими же $:021
А массмедиа России, как впрочем и Украины, предлагают людям верить пропаганде, что конечно же, никто в реальности не делает. Обычно разделяют эти два понятия - правительство и народ. Я недолюбливаю, чего уж там скрывать, оба правительства. Но причем же здесь народы обеих стран??
А по поводу украинского... Да, мне в Киеве его очень не хватает в окружении, не достаточно практики - я его учу самостоятельно. Поэтому я за усиление роли украинского, но без радикального уничтожения русского. Все-таки, чем больше знаешь языков, тем лучше, это всегда пригодится $:008

yarjnka
Местный
Местный
Мобильный: 80636798283
Контактная информация:

Сообщение yarjnka »

Ми виховуємо сина, йому виповнилось 3 роки і ми навчаємо його тільки української мови, хай дитина знає на середньому рівні хоча б одну мову, а не "чтокає". А в жовтні ми відпочивали в Євпаторії і шукали книгарні, обійшовши декілька, звертаючись до продавців, чи є в продажі дитячі книжки на українській мові - отримували тільки одну відповідь: у нас украинского ничего нету! При цьому ви б бачили їх обличчя - це важко передати словами. Моє дитя було в шоці від людей, які його не бажали навіть зрозуміти!!! Я думаю це вина людей - які зовсім не прагнуть знати і вивчати українську мову, вони нею просто нехтують і зневажають! Я не хочу нікого образити на форумі, навіть сама пишу тут на російській майже завжди, але ось таку маю думку про загальне становище на Україні. $:023

Ответить

Вернуться в «О разном»