наша мова

Ответить
ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Re: наша мова

Сообщение ЛюдмилаНиколаевна »

yarjnka - 100%. $:008 Ніхто не вимагає заборони російської мови!!! Її вчили і вчити будуть. І це добре. Молодь повинна бути освіченою. Але ж і українську, будьте ласкаві, вчіть, люди добрі. Бо ви ж таки на Україні живете. $:008
А щодо поглядів, які дружніми не назвеш - на жаль це не рідкість. Я навіть знаю чому. Ми вивчали в радянській школі (з викладанням українською мовою) і українську і російську мови.Знаємо обидві. До речі, чомусь не кричали "навіщо нам російська". ;-)
Російськомовним людям треба якраз ВЧИТИ українську. Тобто, докладати зусиль, працювати над собою, щось запам'ятовувати, працювати над вимовою і таке інше. А це праця! І досить наполеглива! А кому треба і хочеться напружуватись? Та нікому!
Тому, якщо в школах не буде вивчатись українська мова як обов'язковий предмет, то вивчати її в більш старшому віці ніхто не буде.

Teona
Местный
Местный
Мобильный: 0937501892
Контактная информация:

Сообщение Teona »

Моя мама началася українською, потім в училищі російською і це все в одному районі відбувалося, то казала, що відповідаючи преподу переходила на українську, її зупиняли і просили повторити все те саме на російській. Каже важко було ту ж історію по другому кругу здавати, тільки на іншій мові. Вимагали російську, може не завжди і не усюди, але виходить, що вимагали. І мовчки так собі, такі як моя мама переучувались.

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

У мене була дещо інша ситуація. Коли при союзі я працювала музкерівником дитсадка, мені дорікало керівництво, мовляв, чому майже всі дитячі ранки я проводжу російською мовою.
На що я могла лише руками розвести. Було наскільки мало пісень і взагалі музичного матеріалу українською мовою, що назбирати потрібну кількіть його для сценарію було практично НЕМОЖЛИВО.
Коли сідала було писати сценарій українською мовою - руки опускались. Для кожної групи дитячого садка друкувались спеціальні випуски дитячих пісень. Всі вони були російською мовою написані. І тут же, друкувався переклад українською. $:026
Я не знаю, кого залучали робити цей переклад, але це можна було назвати так - "стихушки-нескладушки". $:017
Українських народних пісеньок пропонувалось для програмного вивчення по 1-2 на рік.
Вже після інституту, повернувшись на ту ж роботу, я ледве встигала переписувати гори матеріалу чудових текстів пісень, сценаріїв українською мовою. Тоді, що називається ПРОРВАЛО! Кожен випуск журналу "Дошкільне виховання" переписували і передруковували, перечитували до дірок. Бо він перестав бути макулатурою. Там з'являлось безліч корисного матеріалу для діток.
Ми всі дивувались - була ж величезна масса прекрасного матеріалу для вивчення дітками на рідній мові! Але все це роками і десятиліттями не друкувалось. Держава не підтримувала і не фінансувала розвиток української мови при союзі.
Схоже, історія повторюється....

Ксения
Местный
Местный
Мобильный: 0505692501
Контактная информация:

Сообщение Ксения »

Таки повторюються. Новий уряд скоротив кількість літературних премій, урізав Шевченківську на половину керуючись кризою та важкою ситуацією з бюджетом. Так, що фінансування на розвиток літератури в Україні скоротилось суттєво.

Надія
Местный
Местный
Контактная информация:

Сообщение Надія »

yarjnka писал(а):Ми виховуємо сина, йому виповнилось 3 роки і ми навчаємо його тільки української мови, хай дитина знає на середньому рівні хоча б одну мову, а не "чтокає".

Ми з тої самої причини намагаємось з дитиною говорити на українській. Але недавно я замислилась. Ось у моєї сестри малий має 3 роки. А вільно спілкується на угорській, українській. Російську розуміє. Звісно, це не чиста мова, але чистою мовою у нас взагалі мало хто розмовляє. До чого я веду. Дитина вже змалечку знає основи мови. А в майбутньом їй не доведеться докладати занадто багато зусиль, щоб ці мови відшліфувати. Що краще?
yarjnka писал(а):А в жовтні ми відпочивали в Євпаторії і шукали книгарні, обійшовши декілька, звертаючись до продавців, чи є в продажі дитячі книжки на українській мові - отримували тільки одну відповідь: у нас украинского ничего нету!
У нас була трохи інша ситуація років 4-5 тому назад. Приїхала племінниця з Харкова і захотіла в подарунок купити книгу дитині на російській мові. Скільки ми не обходили книгарень, розкладок - ніде не могли знайти. Зараз, звісно, асортимент вже кращий :)
Последний раз редактировалось Надія 10 апр 2010, 18:11, всего редактировалось 1 раз.

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Надія, діти вбирають знання, як губки. Самий сприятливий вік для вивчення мов - 5-6 рочків від народження. Це прекрасно, коли дитина без проблем і зайвого напрягу розуміє три мови. Тим легше буде їй довчати їх в шкільному віці. Бо в дорослому це навчання дається значно важче і з більшими зусиллями.
Вчені дослідили, що якщо взяти знання (середній обсяг), що засвоює людина на протязі життя за 100%, то 80% цих знань засвоюється на протязі 10-ти ПЕРШИХ років життя. :shock: А все те, що вчимо потім (технікуми, університети), скаладає близько 20%.
І дійсно, уявіть, дитина народжується як білий аркуш. Лише маючи кілька інстинктів. Далі за пару ПЕРШИХ років життя встигає навчитись розуміти мову, на якій до неї звертаються, запам'ятовує і розрізняє массу звуків, запахів, смаків. Знає, що таке: гарке, кисле, солоне, солодке, м'яке, тверде, гостре, холодне, гаряче, колюче, прекрасне, страшне, сумне, веселе, різні емоції і т.д. і т.п.
Тому вивчення мов в ранньому віці допомагає дитині з легкістю використовувати їх в дорослому житті. Тоді лише знадобиться дещо підшліфувати, що значно легше, ніж вивчити з нуля.

yarjnka
Местный
Местный
Мобильный: 80636798283
Контактная информация:

Сообщение yarjnka »

Ви не подумайте, що я маю щось проти російської мови, у мене другий дідусь - корінний росіянин - Ленінградець! Він як приходить до сина - дитина спавді перетворюється на поліглота, і говорить частину речень українською. частину - до дідуся російською, хоча поза грою я намагаюсь переконати його до однієї мови $:078

RomUA
Двинутый АтЭццц
Контактная информация:

Сообщение RomUA »

yarjnka писал(а):хоча поза грою я намагаюсь переконати його до однієї мови
нащо? я, навпаки, малого тільки заохочую до багатомовності. І чим більше, тим краще. І власне, щоб рідні, декілька...

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Рома - $:008 !

Уarjnka! Говорили-балакали, сіли, та й заплакали. $:021
Я про це теж писала. Не обмежуйтесь однією мовою. У мене чоловік говорить російською, я -українською. Дочка відповідає татові по-російськи, мені по-українськи. І все нормально. ;-)

Tancha
Местный
Местный
Мобильный: 80679063180
Домашний: 5926482
Контактная информация:

Сообщение Tancha »

Как оперативно мозг работает у детей, просто умиляюсь $:007

JULIE
Корифей
Контактная информация:

Сообщение JULIE »

ЛюдмилаНиколаевна писал(а): У мене чоловік говорить російською, я -українською.
Говорят,что когда люди долго живут вместе,они становятся похожи. Может,это и про язык тоже ?
У моего мужа родной язык украинский,думает он тоже на украинском. А у меня родной язык русский и с мужем мы всю жизнь общаемся на русском. Вот такие пироги... :)

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

Це вже з розділу психології сімейного життя. Хто домінує, того мова й звучить в сім'ї. А ще той, хто більше любить - поступається зазвичай своїми звичками і вподобаннями. ;-)

JULIE
Корифей
Контактная информация:

Сообщение JULIE »

У меня муж стал говорить на русском,когда приехал в Киев и поступил в Университет. Киев был тогда русскоязычным ,да и преподавание было на русском. А на украинском он говорит со своими родственниками и некоторыми друзьями. Ну и преподаёт он сейчас тоже на украинском. :) $:008

ЛюдмилаНиколаевна
Корифей
Контактная информация:

JULIE писал(а): Ну и преподаёт он сейчас тоже на украинском. :) $:008
Добре, хоч викладає (поки що) українською. $:021
Київ і зараз, на жаль, російськомовний здебільшого.
Робіть висновки - чоловік вас дуже любить, поважає і довести йому свою правоту по якомусь питанню для Вас не проблема. Чи не так?
;-)

JULIE
Корифей
Контактная информация:

Сообщение JULIE »

А вот и нет - большая проблема доказать ему,что мне нужен ещё вот этот и вот этот цветочек. $:021 $:008
Не понимает ! Говорит - зачем тебе ещё,у тебя их и так много ! $:021 $:008

Ответить

Вернуться в «О разном»