Становлення біологічної рівноваги в флораріумi коригується декількома гравцями. Один з них Polydesmus angustus занесений в флораріум з діброви. Він розмножився вибуховим чином. Я не склав поки свого ставлення до цього жителя , тим більше, що все одно, розмовляти з ним за допомогою інсектицидів немає можливості. Я і не поспішаю. Цей вид виглядає як хороший корм для крабів, хоча імаго доволi броньовані .Це повільний вид багатоніжок, який тяжіє до вологого середовища. Харчується гниючою деревиною, рослини не чіпає. У разі небезпеки згортається кільцем. На фото імаго і підліток.

- 001.JPG (218.5 КБ) 3708 просмотров

- 002.JPG (181.83 КБ) 3708 просмотров
Основним ворогом полідесми є краб, великі самці тримаються високо і добираються в усі куточки флораріум. Як цей чемпіон, він побив попередній звфіксірованний рекорд сходження на 30-40 см (1 м 35 см

). На гілки я не кладу корм крабам , крім полідесм там їм їсти нічого.

- 006.JPG (125.37 КБ) 3708 просмотров

- 007.JPG (145.34 КБ) 3708 просмотров
На фото, поруч з багатоніжкою можна бачити маленьких білих істот, це білі ногохвостки. У флораріумi є ще й сірі, більші і швидші. Білі ногохвостки, падаючи в воду, раніше , накопичувалися на поверхні води плівкою. Зараз впалих у воду поїдає риба. Біла ногохвостки тримається вологих непересихаючих місць.
Сіра, родичка білої ногохвостки, навпаки, намагається триматися на тимчасово висихаючих поверхнях. Вона крупніше в 2-3 рази дуже швидка і не така стрибуча. Так само "планктонний" організм. Занесена з лісу. На фото нижче я обвів сiру рожевим колом.

- 011.JPG (128.13 КБ) 3708 просмотров
Сiра любить поверхню каменів, якщо відкрити флораріум і дути на камінь , то вся його поверхня заворушиться через розбігання ногохвосток.
Ще один гравець - тропічна біла мокриця Trichorhina tomentosa. Я вніс її в флораріум свідомо. Розмножується вона не дуже швидко, але неухильно. Так само "планктонний" організм. Харчується розкладанною органікою, нешкідлива для рослин. До посадки в флораріум розводив її окремо в невеликій ємності на кокосовій стружці. Ось якою була стартова колонія в місці годування.

- attachment.jpg (109.22 КБ) 3708 просмотров
Eria thao (Eria bulbophylloides) посилила зростання.

- 008.JPG (112.76 КБ) 3708 просмотров
Oberonia myosurus, за рік збільшилася в 4 рази від початкової.

- 013.JPG (119.9 КБ) 3708 просмотров